laøhlé er født af et ønske om at forene en holistisk bæredygtighed med kompromisløs æstetik. I bæredygtigheden ligger et løfte om ansvarlighed og omtanke, og i æstetikken ligger en vision om at skabe noget smukt og eksklusivt, der samtidigt fordrer større bevidsthed; både, hvad angår kvalitet, og hvad angår de menneskelige og miljømæssige ressourcer, der indgår i hvert eneste design. 

For os er bæredygtighed langt mere, end en tillægsværdi; det er kernen i vores brand.

 

Økologiske, miljøvenlige og socialt certificerede monomaterialer

Vores styles fremstilles i såkaldte monomaterialer (dvs. ikke blandingsmaterialer), og vi stiller strenge krav til, hvordan disse produceres - herunder både i henhold til deres miljøvenlighed og deres sociale profil. Eksempelvis vægter vi, at vores naturmaterialer (såsom bomuld, merinould og hør) er certificeret økologiske og socialt ansvarlige fra mark til metervare. Vores viskosemateriale Tencel kommer fra østrigske Lenzing, der både sikrer sporbarhed og ansvarlighed på de anvendte fibre, såvel som genanvendelse af opløsningsstoffer og spildevandsminimering. Vores smykker fremstilles i øvrigt i genanvendt sølv, certificeret ved Responsible Jewelry Council. 

Du kan læse meget mere om vores individuelle materialer og deres egenskaber lige her. Du er i øvrigt altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.

 

Leveløn & social bæredygtighed

Det er afgørende for os, at vores producenter sikrer forsvarlige arbejdsforhold og lønninger, uanset om det er bomuldsbonden eller syersken, der leverer et stykke arbejde, og uanset, om vi producerer i Indien eller Danmark. 

Vores indiske producent ABK er certificeret i henhold til førende standarder for social ansvarlighed, herunder i henhold til at der betales såkaldt leveløn. I Haryana i indien, hvor vi producerer, svarer mindstelønnen kun til 40% af de gennemsnitlige leveomkostninger, og derfor er det af største vigtighed for os, at der betales en reel og værdig løn, der sikrer adgang til husly, mad, sundhedspleje, uddannelse, transport mm. I certificeringen ligger desuden, at de ansatte har stadfæstet ret til kollektive forhandlinger, sikre og hygiejniske forhold og afgrænsede arbejdstider, samt at diskrimination og børnearbejde ikke tolereres – alt sammen i henhold til den lovgivning, der foreligger fra Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO). 

Vores øvrige produktion er lokaliseret i Danmark, og fungerer i henhold til dansk lovgivning. Vores smykkeproduktion foregår lokalt i vores studio i Aarhus, og vores strik- og øvrige konfektionsproduktion foregår i det midtjyske. Fra 2022 igangsætter vi desuden arbejdet med at indhente certificeringer for vores egen samlede virksomhedspraksis, således at vi ikke kun beror på vores producenters certificeringer, men også på vores egne. 

 

 

Transport, lokalitet og nærhed

Når man taler om lokal produktion i relation til beklædning, tager man ofte udgangspunkt i systuernes placering; men systuerne udgør kun en brøkdel af de samlede instanser, der indgår i tilblivelsen af nye beklædningsgenstande. Eksempelvis dyrkes og forarbejdes vores økologiske hør i Belgien, Tencel fremstilles i Østrig med råmaterialer fra både Skandinavien og Sydafrika, mens den økologiske bomuld dyrkes og forarbejdes i Indien. Og i sidste instans sendes det hele til Danmark. På den måde er tekstilproduktion en kompleks proces, hvor et løfte om lokalproduktion kan blive meget svært at indfri.

Det, vi kan gøre, er imidlertid at vægte, at nogle produktionsled holdes samlet. Eksempelvis ligger systuen i Indien sammen med både spinderi, væveri og farveri, mens vores Aarhus Studio ligger i køreafstand til vores øvrige producenter. Ligeledes er det også vigtigt for os at være tilstede på systuerne, når der udvikles nye prøver, således at vi undgår materiale- og transportspild. Alle vores forsendelser skibes fra Indien, da dette nedsætter CO2-udledningen markant sammenlignet med fly.

 

Emballering

Vores forsendelseskasser, poser og smykkeæsker er alle lavet i FSC-certificerede materialer. Vi vægter at vores indpakning er æstetisk, da vi tror på, at købsoplevelsen også kan mane til større omtanke for den enkelte beklædningsgenstand eller det enkelte smykke. Vores producent i Indien, Kamal, har desuden, på eget initiativ, sørget for, at vores styles pakkes med mindst mulig plastik. Dog har vi også en række optimeringspunkter – f.eks. i form af puderne i vores smykkeæsker – som vi arbejder videre med.

 

miljøvenlig pakning

 

Proces

Vi vil utroligt gerne dele vores proces, og derfor vil du altid kunne følge med i kommende tiltag og optimeringspunkter. At være et bæredygtigt brand er nemlig ikke et statisk mål; det er en forpligtelse til fortsat at forbedre og dygtiggøre sig. For øjeblikket har vi fokus på:

  • At opnå egne certificeringer. Selvom vores producenter er certificerede, er det vigtigt for os, at få en tredjepartsvurdering på vores egen praksis. I øvrigt vil en egencertificering betyde, at vi må anføre disse på tøjet - til glæde og hjælp for vores kunder. 
  • Arbejde med større størrelsesinklusion. Vi vil gerne, at man kan blive klædt på hos os, uanset om man er en str. 32 eller en str. 46. Desværre er det en omkostningstung proces at udvide med flere størrelser, men vi vil det utroligt gerne.
  • At finde en producent, der kan fremstille silkepapir, der både er FSC-certificeret og syrefrit. På nuværende tidspunkt bruger vi almindeligt, syrefrit silkepapir, da syren ellers vil få vores smykker til at oxidere. Vi leder dog med lys og lygte efter en producent, der også kan fremstille papiret i henhold til FSC-standarden.
  • At finde en producent, der kan fremstille mere bæredygtige knapper
  • At finde et mere bæredygtigt alternativ til puden i vores smykkeæsker

Og mere langsigtet ønsker vi:

  • Måle mere konkret på klimapåvirkningen af vores produktion, så vi fortsat kan gentænke, hvordan vi mindsker vores klimaaftryk. Dette forudsætter dog, at vi kan finde troværdige beregningsværktøjer indenfor vores økonomiske kunnen.
  • Udvide med reparations- og evt. recirkuleringstiltag, blandt andet ift. tidligere styles.

 

Udsalgspolitik

Hos laøhlé holder vi ikke udsalg, som du kender dem. Altså, du ved, de der typiske mid- og end-of-season udsalg. Det gør vi ikke, fordi vi tror på, at vores styles er det samme værd, hvad end du køber dit item i dag, eller om du køber det om et halvt år. Vores styles er tidløse og tænkt til at blive båret år efter år.

 

Vi tror på nærværet, historien og relationen hinanden imellem, og derfor gør vi i langt højere grad det, at vi vil give dig ekstra værdi, frem for rabatter. Med det mener vi, at der hos os ikke er Black Friday udsalg; i stedet får du et unikt samlerobjekt med dit køb, som er skabt netop til denne dag.

 

Skulle du hos os finde ting med rabat, er det i langt højere grad fordi, vi har opnået noget på grund af dig. At du har været med til at gøre at virksomheden er blevet endnu et år ældre, eller at du har bidraget til endnu en milepæl for os.

 

Dog er rabatterne sjældent store, da vi i bund og grund håber på, at du handler hos os, fordi du har lyst til at elske og bruge dit nye item frem for, at du er blevet overtalt af et tilbud, der i sidste ende devaluerer respekten for produktet.

 

Har du besøgt vores laøhlé arkiv, kan du dog finde et lille udvalg af styles, som vi kun har en enkelt eller meget få tilbage af. Det kan være enkelte farver eller styles, der er på vej ud af vores kollektion, men vores mål er at holde det meget begrænset. Sidste tilføjelse blev lavet i Januar 2021.

Har du spørgsmål til vores produktion og bæredygtighedsprofil, er du desuden altid meget velkommen til at kontakte os på info@laoehle.dk.